Material-Smycken

925 Sterling Silver

925 betyder att smycket innehåller 925 delar äkta silver och 75 delar andra metaller, vanligtvis koppar. Omvänt kan man räkna med 92,5 % silver och 7,5 % övriga metaller.
Man blandar koppar i rent silver för att fördröja missfärgnings-processen och för att metallen ska bli hårdare och bättre anpassad till smycken. Utan koppar är silver så pass mjukt att det lätt böjs eller tom går sönder.


RostfrittStål

Rostfritt stål är ett hårt material som inte oxiderar och är ett lättskött material som inte behöver underhållas (stålringar kan på grund av dess hårdhet ej förstoras eller förminskas).
Blir smycket smutsigt kan det rengöras med lite såpa och vatten.

Smycken i stål kan användas då du duschar eller badar hemma. Undvik dock saltvatten som kan få stålet att rosta om det har småskador eller inte blir rengjort efter badet. Ska du bada i havet så ta av dig smycket innan, samma gäller om du ska bada i bassänger där vattnet innehåller klor.

 

Titan

 

Titan är snäppet bättre än rostfritt stål. Det är oerhört motståndskraftigt mot korrosion och rost. Till skillnad från rostfritt stål, kan du använda smycket även då du badar i saltvatten eller i bassänger där vattnet innehåller klor utan att göra rent det efteråt.

Titan väger mindre än stål, men har samma mörka färg. Titan är en mycket hård och lätt metall (titanringar kan på grund av dess hårdhet ej förstoras eller förminskas).

Smycken i titan kan bäras av nästintill alla, då det knappt släpper ut några andra metaller alls.

 

Tungsten

 

Tungsten är nämligen namnet på en mycket hård metall som också går under namnet Volfram, som historiskt sett alltid har varit använt till smycken. 
Det har både en hårdhetsgrad och en smältpunkt långt över vanligt stål, och måste faktiskt värmas upp till 3000 grader för att smälta.
Därför är produktionen långtifrån simpel, men vi kan garantera att vårt urval av tungstens ringar är av absolut högsta kvalitet.

 

Tungstens ringar håller formen för alltid!

 

De flesta tungstens ringar utnyttjar metallens speciella egenskaper till att skapa blanka ytor som aldrig repas, men tungstensringar kan också se annorlunda ut. 

Gemensamt för de alla är att de håller formen för alltid, och är som utgångspunkt nästan omöjliga att repa med verktyg som vanliga människor har tillgång till. (Obs! Detta gäller ej pläterade eller färgade ytor, dessa ytor kan repas och slitas liksom alla material om de ej vårdas. Tungstens ringar kan på grund av dess hårdhet ej förstoras eller förminskas).

Vårt urval av tungstensringar omfattar blanka, svarta och guldfyllda modeller.

Med tungsten får du ringar som håller praktiskt taget för evigt,

och här på  Fint och Billigt har alla råd då vi har marknadens absolut bästa priser.


Egenskaper för Tungstens Ringar

•Oxiderar inte, (rostar och mörknar aldrig)
•Orsakar inte allergier
• Reptåligt
• 4x hårdare än Titan
• 3x glansigare än silver
• Den enda metallen som har en permanent glans
• Hårdaste metallen på planeten, används av flyg- och rymdindustrin

 

Bijouteri

 

Bijouteri är en blandning av olika metaller. Smycken i bijouteri har en begränsad livslängd, men håller sig fina längre med rätt skötsel.
De är känsliga för fukt, så ta av smyckna när du duschar eller badar.

 

Pärlor

 

Sötvattenspärlor är känsliga för fukt och parfym. Torka gärna av med en putsduk efter du haft pärlorna på dig så håller sig lystern.

Pärlorna förvaras lämpligast i linneduk, i en tillsluten plastpåse eller hängande i rumstemperatur. Bomull har en uttorkande effekt på pärlan och bör därför undvikas.


Cubic zirconia 


Cubic Zirconia är precis som diamanten, under högt tryck pressad kol, fast detta har skett i laboratorium under snabbare period, under kontrollerade former. Härav  är CZ alltid helt utan "orenheter" från naturen, så som man kan se i äkta diamanter.  CZ har på en skala hårdhet 8. 

En äkta diamant har hårdhet 10. För att skilja dem åt krävs ett mikroskåp eller ett vant yrkesöga.


Guldplätering

Man klär en metall (t.ex silver eller koppar) i äkta guld för att få guldets alla vackra egenskaper, men till ett lägre pris. Guldpläterade smycken håller sig vackra egentligen hur länge som helst om man vårdar dem väl, dvs tar av dem vid dusch och handtvätt, och förvara dem så de inte repas alltför mycket.


Silverplätering

Silverpläterade smycken håller bättre än de flesta smycken du hittar i affärerna. Inklusive dyra designersmycken!
Att ett smycke är silverpläterat betyder att metalldelarna vanligtvis är gjorda av en kärna av stål eller koppar, som är täckta med ett lager av äkta silver.


Hudproblem i samband med ring på fingret?

Det är inte ovanligt att få problem med irriterad hud under ringar men det är inte säkert att detta beror på en allergisk reaktion mot metallen i ringen. Det absolut vanligaste är att huden blir vit under ringen. Detta orsakas av fukt som stannar kvar i stämplar och under stenar. Man bör aldrig sova med ringen. Tänk på att alltid ta av ringen på kvällen för att låta huden torka ordentligt.

Vid kraftig irritation och det liknar allergiliknande utslag beror detta i de flesta fall på att det har samlats olika typer av substanser under ringen. Desssa samlas vid dagligt bruk och kan tex. vara: kosmetika, tvålrester, hudavlagringar, bakterier, handkrämer och dylikt. Irritationen uppstår oftast under stenar och i stämplar. Tar man för vana att rengöra sina ringar på insidan en gång i veckan så kan man undvika detta. En ring samlar på sig mycket mer smuts än vad man tror.